Monday, November 16, 2015

Line Tracking Sensor #1

Tarikh: 13 november 2015
Tempat: Unit Peperiksaan
Masa: 11am

projek kedua kami adalah untuk test IR Line Tracking Sensor. jarak kepekaan adalah 1.5cm, sekiranya terdapat line putih, LED akan menyala. spesifikasi sensor ini adalah seperti berikut:


Line tracking sensor ini mempunyai 3 pin, iaitu Vcc, GND dan OUT. Vcc dan GND merupakan power of the sensor to operate dan OUT merupakan digital output signal daripada sensor ini.

dalam projek ini, kami menggunakan 2 IR line tracking sensor sebagai input (pin A3 dan pin A4) dan 2 LED sebagai output (pin 12 dan pin 13). kami gantikan Left Motor dan Right Motor dengan LED 1 dan LED 2.

Terdapat 4 kemungkinan yang akan berlaku iaitu

1) Apabila LeftInput = HIGH, dan RightInput = HIGH, LeftMotor = HIGH dan RightMotor = HIGH.
[kedua-dua sensor mengesan line putih, LED akan menyala, sekiranya kita sampungkan output dengan motor, motor akan ON dan berjalan lurus]

2) Apabila LeftInput = LOW, dan RightInput = HIGH, LeftMotor = LOW dan RightMotor = HIGH
[ LeftInput tidak mengesan line putih dan RightInput mengesan line putih, LeftLED tidak akan menyala dan RightLED akan menyala, sekiranya kita sampungkan output dengan motor, motor di sebelah kiri akan berhenti dan motor disebelah kanan sahaja akan berfungsi. robot akan membelok ke sebelah kiri]

3) Apabila LeftInput = HIGH, dan RightInput = LOW, LeftMotor = HIGH dan RightMotor = LOW
[LeftInput mengesan line putih dan RightInput tidak mengesan line putih, LeftLED akan menyala dan RightLED tidak akan menyala, sekiranya kita sampungkan output dengan motor, motor di sebelah kiri akan berfungsi dan motor disebelah kanan akan berhenti. robot akan membelok ke sebelah kanan]

4) Apabila LeftInput = LOW, dan RightInput = LOW, LeftMotor = LOW dan RightMotor = LOW.
[kedua-dua sensor tidak mengesan line putih, LED tidak akan menyala, sekiranya kita sampungkan output dengan motor, motor akan OFF dan tidak bergerak]

Litar pendawaian adalah seperti berikut:


kod aturcaranya adalah:


int leftInput=A3;
int rightInput=A4;
int leftMotor=13;
int rightMotor=12;
int leftValue = 0;
int rightValue = 0;

void setup()
{
pinMode (leftMotor, OUTPUT);
pinMode (rightMotor, OUTPUT);
}
void loop()
{
leftValue = analogRead (leftInput);
rightValue= analogRead (rightInput);

if
( leftValue< 945 &&rightValue< 945)
 {
digitalWrite (leftMotor, HIGH);
digitalWrite (rightMotor, HIGH);
 }
else
 {

if
( leftValue> 945 &&rightValue< 945)
 {
digitalWrite (leftMotor, LOW);
digitalWrite (rightMotor, HIGH);
 }
else {
if (leftValue< 945 &&rightValue> 945)
 {
digitalWrite (rightMotor, LOW);
digitalWrite (leftMotor, HIGH);
 }
else
 {
if (leftValue> 945 &&rightValue> 945)
 {digitalWrite (rightMotor, LOW);
digitalWrite (leftMotor, LOW);
 }}
 }
 }}

Hasilnya adalah:


video


Selamat mencuba..

next projek adalah untuk membuat penyambungan kepada window motor.. tunggu ya..

ultrasonic sensor #2

Tarikh : 6 November 2015
Tempat: Makmal Elektrik & Elektronik 1 (MEE 1)
Masa: 2.30 pm

projek pertama kumpulan kami adalah ultrasonic sensor. Objektrif utama adalah untuk test sensor ni. sekiranya terdapat halangan di hadapan, lampu LED akan menyala, jarak kepekaan sensor adalah sejauh 10cm. 

gambarajah pendawaiaan adalah seperti berikut:



code pengaturcaraan bagi sensor ini adalah:

#include      // Here we are just including the NewPing Library

NewPing sonar(3, 2, 100); // This line is giving a name to the NewPing and telling the Arduino the trig, echo, max. distance

int distance;             // Variable that stores the distance between the sensor and an obstacle
int triggerDistance = 10; // The distance we want the LED to be lit (10 cm or less)
unsigned int time;        // Variable that stores how long it took for the ping to go, and come back

int led = 7;              // Here we are giving a name to digital pin 7, which is led

void setup() {
  pinMode(led, OUTPUT);   // We have to tell the Arduino that the led is an OUTPUT (this could be changed to : pinMode(led, 1);)
}

void loop() {
  time = sonar.ping();   // The time variable is ---> the time it took for the ultrasonic wave to go and come back
  distance = time / US_ROUNDTRIP_CM;  // Convert that time into distance
  if(distance == 0) {    // If the distance is 0
    distance = 100;      // The maximum distance is 100 cm
  }
  delay(10);             // In 10 milliseconds, the sensor should be able to do the whole process
  
  if(distance < triggerDistance) {   // If there's something within 10 cm...
     digitalWrite(led, HIGH);        // ... Turn on the LED
  }
  else {                             // If not...
     digitalWrite(led, LOW);         // ... Turn off the LED
  }
}


Hasilnya:





video

semasa melaksanakan projek ini, kami menghadapi masalah untuk mengupload code ke arduino. sekiranya anda ingin mengunakan code di atas, pertama sekali anda perlu mendapatkan library Newping di internet. copy file tu dan simpan di dalam library arduino.  

Selamat mencuba...

Dibawah ini merupakan orang-orang kuat dalam projek ni.


seperti biasa, orang yang ambil gambar, memang tak de la wajahnya di dalam gambar ni.. hhuhuhu

Thursday, November 5, 2015

Pengembaraan bermula #1

perjumpaan pertama kami dengan 4 orang student telah berlangsung pada hari jumaat lepas. kami telah set kan setiap jumaat jam 3pm adalah masa pertemuan kami di makmal elektrik dan elektronik 1 (MEE 1)

saya telah membuat 3 plan stategi bagi menjayakan visi kami untuk masuk pertandingan MyCCSkill Robocon 2016. plan2 tersebut ialah:

  1. Plan A: Sesi pembelajaran dan Analisis
  2. Plan B: Build a Auto & Manual Robot
  3. Plan C: Preparation for MyCCSkill 2016

untuk menjalankan Plan A bukanlah suatu yang mudah, Segala perbelanjaan adalah dari belas ikhsan suamiku a.k.a En Mohammad Mursyeed Bin Ramli, pada bermulaan ni, kami hanya ada:

1. Cytron Stater Kid - 2


2. Ultarasonic Sensor - 1
3. IR Line Tracking Sensor (Single Bit) - 3



Daripada bahan yang ada, kami bercadang untuk membangunkan:

  1. Obstacle Robot
  2. Line Following Robot

Ermm, mcm sudah je kan.. insyaAllah, akan kami usahakan untuk mendapatkan peralatan yang lain seperti Shield, Motor DC, Tayar dan sebagainya.

doakan kami erk..

Thursday, October 22, 2015

Ultrasonic Sensor #1

Dalam proses memahami dan mendalami bidang robotik ini, kami pecahkan 3 pembahagian yang perlu ada.
  1. hardware - melibatkan komponen2 seperti sensor, led, servo motor, dc motor,
  2. software - melibatkan programming dan sy menggunakan arduino
  3. trobleshoot
Pada kali ini kita akan memahami mengenai #Ultrasonic Sensor.

Function:  when the ultrasonic wave hits an obstacle, the ultrasonic wave will bounce back (apabila gelombang sensor ini mengesan halangan, gelombang tersebut akan memantul kembali)